Bahan-bahan yang di butuhkan
5 biji terung
1 biji bawang besar
10 tangkai cili padi
Sedikit belacan (dibakar)
1/2 cawan santan pekat (boleh juga digantikan dengan 2 sudu makan mayonis)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuatnya
1.iris terung tanpa membuang kulit. Gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng dan tiriskan minyaknya.
2.iris nipis bawang besar dan cili padi. Campurkan kedua-dua bahan bersama belacan.
3. Masukkan santan dan campuran hingga menyatu. Tuangkan ke atas terung goreng tadi,
4.Sesuai dihidang ketika makan tengah hari bersama nasi dan sambal udang.
5 biji terung
1 biji bawang besar
10 tangkai cili padi
Sedikit belacan (dibakar)
1/2 cawan santan pekat (boleh juga digantikan dengan 2 sudu makan mayonis)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuatnya
1.iris terung tanpa membuang kulit. Gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng dan tiriskan minyaknya.
2.iris nipis bawang besar dan cili padi. Campurkan kedua-dua bahan bersama belacan.
3. Masukkan santan dan campuran hingga menyatu. Tuangkan ke atas terung goreng tadi,
4.Sesuai dihidang ketika makan tengah hari bersama nasi dan sambal udang.
0 komentar:
Post a Comment